Τρίμηνη παράταση στη μεταβατική περίοδο που είχε οριστεί στο ν.4600/2019 για το άρ.96 έχει ήδη δρομολογηθεί από το Υπουργείο Υγείας, μέσω νομοθετικής διάταξης που αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ψηφιστεί στη Βουλή.

Αυτό σημαίνει ότι δε θα εφαρμοστούν το Σεπτέμβρη τελικά, οι σε ευρωπαϊκό επίπεδο απαγορεύσεις, που είχε θεσπίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι το άρθρο 96 θέσπιζε απαγόρευση πώλησης μόνο στα ατμιστικά καταστήματα, της γλυκερίνης και των αρωμάτων, παρότι αυτά διατίθενται ελεύθερα στο οργανωμένο λιανεμπόριο. Επιπλέον έθετε ασύμβατες προειδοποιήσεις υγείας έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης, για τα ατμιστικά υγρά χωρίς νικοτίνη, χειρότερες από εκείνες των νικοτινούχων.

Η απόφαση για την παράταση, σημειώνει ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος στον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος κρίθηκε απαραίτητη ώστε αφενός να αντιμετωπιστούν οι βάσιμες αντιρρήσεις για την αντικανονικότητα του νόμου σε επίπεδο Κομισιόν (Βουλγαρία και Ρουμανία κατήγγειλαν την Ελλάδα για αντικανονικότητα και απειλούν με πρόστιμο 1εκατ. ευρώ), αφετέρου να λάβουν χώρα οι τεκμηριωμένες αλλαγές σε στρεβλές διατάξεις που είχαν ενσωματωθεί.